2022. nov 03.

Hogyan működik a telematika?

írta: SS_Steve87
Hogyan működik a telematika?

A telematikai rendszer lényegében egy járműbe telepített járműkövető eszközt foglal magában, amely lehetővé teszi a telemetriai adatok küldését, fogadását és tárolását.

A jármű saját fedélzeti diagnosztikáján (ODBII) vagy CAN-BUS porton keresztül csatlakozik SIM-kártyával, a beépített modem pedig vezeték nélküli hálózaton keresztüli kommunikációt tesz lehetővé.

A készülék GPS-adatokat, valamint egy sor egyéb járműspecifikus adatot gyűjt, és GPRS-en (General Packet Radio Service), 4G mobiladaton és mobilhálózaton vagy műholdas kommunikáción keresztül továbbítja egy központi szerverre.

A szerver értelmezi az adatokat, és lehetővé teszi azok megjelenítését a végfelhasználók számára biztonságos weboldalakon és okostelefonokra és táblagépekre optimalizált alkalmazásokon keresztül.

A rögzített telematikai adatok magukban foglalhatják a helyet, a sebességet, az alapjárati időt, az erős gyorsítást vagy fékezést, az üzemanyag-fogyasztást, a járműhibákat stb. Ha bizonyos eseményekre és mintákra elemezzük, ezek az információk mélyreható betekintést nyújthatnak az egész területre

 

blue-digital-cyberspace.jpg

Szólj hozzá