2022. sze 21.

MI A GPS KÖVETÉS?

írta: SS_Steve87
MI A GPS KÖVETÉS?

MI A GPS KÖVETÉS ÉS HOGY MŰKÖDIK?
A GPS technológia szinte mindenütt jelen van a modern életben. A legtöbben minden nap gondolkodás nélkül használjuk. Tudja, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a GPS-követésből, hogy javítsa flottája működési hatékonyságát?

A flottakezelők napi rendszerességgel GPS-t használnak flottáik és egyéb eszközeik nyomon követésére. Olyan információkat kaphatnak, amelyek segítenek megoldani az olyan problémákat, mint a megfelelőség, a hatékonyság és a biztonság. De hogyan történik ez? Mi az a GPS nyomkövetés és hogyan működik?

MI A GPS NYOMKÖVETÉS?
Kezdjük a GPS névvel, ami a Global Positioning System rövidítése. A rendszer magában foglalja a Föld körül keringő műholdak hálózatát és olyan eszközöket, amelyek segíthetnek meghatározni egy objektumot vagy egy személy helyét. Az eredetileg az 1960-as években katonai alkalmazásra kifejlesztett GPS-technológia végül 1983-ban vált nyilvános használatra elérhetővé, és a fejlődés és a felhasználási esetek az évtizedek során növekedtek. Napjainkban a GPS-nek számos felhasználási területe van, kezdve a katonai gyakorlatoktól a világ minden táján, az útbaigazításig, amelyek segítenek a járművezetőknek eligazodni.

gps.jpg

MIT CSINÁL A GPS TRACKER?
A GPS nyomkövetéshez nyomkövető eszközt kell felszerelni egy járműre, egy eszközre, vagy azt egy személynek kell viselnie. A készülék ezután információt ad a pontos helyéről és az azt követő mozgásokról, lehetővé téve a valós idejű követést. A GPS nyomkövető eszközt a flottamenedzserek használhatják arra, hogy meghatározzák, hol van egy teherautó vagy eszköz az útvonalon, jelentést készíthetnek a forgalmi viszonyokról, és nyomon követhetik, mennyi időt töltenek az egyes járművek a munkaterületen. Tudj meg többet.

A GPS KÖVETÉSI RENDSZER 
A GPS nyomkövető rendszer ezt a Global Navigation Satellite System (GNSS) hálózat használatával teszi. Ez a hálózat olyan műholdakból áll, amelyek a GPS-eszközökkel kommunikálnak, hogy információt nyújtsanak a nyomon követett jármű aktuális helyéről, irányáról, idejéről és sebességéről.

HOGYAN MŰKÖDIK A JÁRMŰKÖVETKEZŐ ESZKÖZ?
A GPS nyomkövető eszközök speciális műholdjeleket küldenek, amelyeket egy vevő dolgoz fel. Ezek a GPS-vevők nyomon követik a GPS-eszköz pontos helyét, valamint kiszámítják az idejüket és az utazási sebességet. Ezeket a pozíciókat négyféle GPS műholdjel segítségével háromdimenziós nézetben is ki lehet számítani és megjeleníteni. A GPS-rendszerek három szegmensből állnak: tér, vezérlés és felhasználó.

AZ ŰRSZEGMENS
GPS nyomkövető műholdak

A globális helymeghatározó rendszer 27 műholdból áll, amelyek a Föld körül keringenek. Ebből a 27 műholdból 24 működőképes, három pedig tartalék műhold, ha a másik 24 műhold közül valamelyik meghibásodik. Ezek a műholdak 12 óránként keringenek a Föld körül, és olyan jeleket küldenek, amelyeket a GPS-vevők fogadnak.

A VEZÉRLŐ SZEGMENT
A helymeghatározó rendszert különböző nyomkövető állomások vezérlik szerte a világon. Ezek az állomások a műholdak által továbbított mikrohullámú vivőjeleket veszik fel, és a GPS-vevők ezeket a jeleket olyan adatokká alakítják át, mint például a sebesség, az idő és a pozíció.

A FELHASZNÁLÓI SZEGMENT
A GPS-vevők fogadják a GPS-műholdak által küldött jeleket, és ezek alapján határozzák meg a felhasználó térbeli és időbeli helyzetét.

Szólj hozzá