2022. dec 20.

GPS nyomkövetés evolúciója - 1. rész

írta: SS_Steve87
GPS nyomkövetés evolúciója - 1. rész

Az 1970-es évek kísérletei

Mint már említettük, az első GPS nyomkövető eszközök 1978-ban indultak útnak, amikor egy kísérleti műholdat helyeztek az űrbe. Ebben a szakaszban ez inkább próba volt, mint lehetőség. A Rockwell International volt az első cég, amely elindította ezeket a műholdakat.

Azt remélték, hogy végül lesz elegendő műhold a járműkövetés használatának ellenőrzéséhez. Évek teltek el 1994-ig, amikor az utolsó műhold elkezdte keringését. Ez volt a GPS technológia igazi kezdete. Érdekes módon a GPS nyomkövető eszközök még ma is erről az eredeti technológiáról működnek.

cargo-space.jpg


A GPS nyilvános használata
1996-ban Bill Clinton elnök volt az, aki végül nyilvános használatra hozta a GPS nyomkövető eszközöket. Korábban a GPS-t csak katonai célokra használták.

A GPS-t ekkoriban vezették be, és végre elérhetővé vált a nyilvánosság számára. A flottamenedzserek mostantól GPS-nyomkövető eszközöket vásárolhattak flottájukhoz. A technológia azonban ezen a ponton meglehetősen elavult volt. Rendkívül drága volt. Még több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a GPS megfizethető és életképes megoldássá váljon a flottakezelők számára.


GPS nyomkövető eszközök és flottakezelés
Mint korábban említettük, a GPS ezen a ponton meglehetősen drága volt. Minden eszközhöz GPS-egységet kellett telepíteni. Az előfizetési díjak óriásiak voltak. Ne feledje, hogy bár a műholdas technológia nem volt új, üzemeltetése rendkívül költséges volt.

Ez megmutatkozott azokban az árakban, amelyeket a flottakezelőknek fizetniük kellett a rendszer használatáért. Mivel a technológia még hosszú utat tett meg, ezek a korai GPS-nyomkövető eszközök gyakran több problémát jelentettek, mint amennyit megoldottak.

Nem használtak széles körben, és csak a készpénzzel rendelkező flották használtak GPS technológiát.

Szólj hozzá